Farsangi fánk

A megkelt tészta

Farsangi fánk

2024. 02. 08.

A hagyományok szerint a farsangi időszak 2024-ben január 6-tól, vízkereszttől  február 14-ig tart. Ezen időszakban különböző szokásokkal, látványos eseményekkel próbálták elűzni a zord telet, hangos dobolással, táncmulatságokkal, finom ételek fogyasztásával ünnepelték a tavasz eljövetelét.

Intézményünkben úgy határoztunk, hogy a jó idő ellenére a hagyományos fánk sütéssel járulunk hozzá a tavasz várásához. Eddigi tapasztalatok alapján általában a konyhát a hölgyek uralták, de ezen alkalommal a férfiak vették birtokba. A dagasztás fáradságos feladat, amihez kell a férfierő. Ellátottjaink felváltva  dolgozták ki a tésztát, a cél az volt, hogy minél több levegőt dolgozzunk bele. Ezt a műveletet addig kell folytatni, amíg el nem válik a fakanáltól és az edény falától.

Minden gyönyörűen alakult, a tészta szépen megkelt, de sütésnél derült ki, hogy nem lett szalagos…