Kiscsőszi Pajtafesztivál

fesztivál

Kiscsőszi Pajtafesztivál

Meghívást kaptunk Király Zsuzsától, a Fenyveserdő otthon egykori vezetőjétől a gyönyörű erdők által ölelt, csodaszép házak, hagyományőrző épületek, és a kulturális programok sokaságától híres Kiscsőszre, a Pajtafesztivál kulturális programsorozat megrendezésének időpontjában.

Vendéglátónk által rengeteg színes programban vehettünk részt.

Táncokat tanulhattunk a rendezvény ideje alatt megrendezésre kerülő Tánctáborban, s bátor fiaink magabiztosan kérték fel, s táncoltatták meg a néptáncos lányokat a szabadtánc alkalmával. Ezt követően betekintést nyerhettünk a zenekari próbára, majd pedig fiatal zenészek húzták el a nótáinkat, miközben a dalok éneklésébe egyre több néptáncos csatlakozott be, fokozva a eufórikus élményt, hangulatot.

Ezután meglátogattuk a helyi állatkertet, ahol őshonos állatokat tartanak.

Újabb fantasztikus élmény következett: lovas kocsival járhattuk be a környéket. A falun végig haladva csodás erdő ösvénye varázsolt el bennünket, majd egy tisztásra érve a fogathajtó vágtázni kezdett, mindenkiben hatalmas izgatottságot, örömöt kiváltva, amit tovább fokozott a távolból megjelenő gyönyörű lovak kísérete.

Megkóstoltuk a helyi mese finom réteseket, kalácsokat, kicsit fürdőztünk még a fesztivál hangulatában, majd Zsuzsa vendéglátását élvezhettük, aki a fiatalok kedvenceivel: gulyáslevessel és palacsintával várt bennünket. Miután kipihentük a lakomát, megnéztük Zsuzsa birtokát, kutyáit, cicáit, kopasznyakú tyúkjait, kakasait.

Maradt még időnk visszamenni a forgatagba, ahol egy kosárfonó megtanította a kard és a karkötő készítését, ami nagy sikerélményt okozott mindannyiuk számára.

Megnéztük a helyi szövöde termékeit, a falu kerámia műhelyét és alkotásait, valamint egy festmény és szekér kiállítást.

Mindeközben sok új barátságot kötöttünk a néptáncosokkal, helyi lakosokkal, a Pajtafesztivált létrehozó és annak lelkét adó aranysarkanytyús Cimbivel, a polgármesterrel, valamint az alpolgármesterrel, akik nagy szeretettel várnak vissza minket jövőre.

"Nem akarok hazamenni, aludjunk itt!"- harsogták megállás nélkül a fiatalok.

Jövőre foglalunk szállást és maradunk éjszakára is.

Maradandó, önfeledt élmény volt számunkra ez a nem mindennapi program, vendéglátás: Köszönjük!