Kirándulás Kiscsőszön

Táncház

Kirándulás Kiscsőszön

2024. 06. 25.

2024. június 25-én 26 fő ellátottal ellátogattunk Kiscsőszre, ahol betekintést nyerhettünk a magyar kultúra, népzene, néptánc, népi kézművesség, és lovas hagyományok központjába, Kiscsőszön.

Kiscsősz a Devecseri járásban fekvő település, a falu mégis a magyar népzene és néptánc, a népi kézművesség és a lovas hagyományok központja. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület nemcsak a Kultúrpajtát működteti, hanem a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat és a Táncházat is. Mindemellett Kiscsőszön egy olyan beruházás is megvalósult, amely párját ritkítja: a Hagyományfalu Projekt keretében a magyar paraszti gazdálkodás a maga teljességében ismerhető meg.

Egy alapos körbevezetést követően, amely keretében megtekinthettük az Élő forrás által fenntartott állatállományt, utunk a tündér kertbe vezetett az, ahol megismerkedhettünk néhány őshonos magyar növénnyel, és nem utolsó sorban a különböző régiók népviseletét is megtekinthettük. 

Lovaskocsikázással folytattuk a délelőtti programot, majd az ebéd elfogyasztását követően csatlakoztunk a táborozó gyerekek táncpróbájához, ahol nem csak nézőként voltunk jelen, hanem lehetőségünk volt kipróbálni a különböző néptáncokat.

Jó hangulatban telt a kirándulás, mindenki élményekkel gazdagodva tért vissza otthonába.