Fejlesztő foglalkoztatás a Darvastói telephelyen

Csoportkép

Fejlesztő foglalkoztatás a Darvastói telephelyen

A 2024. január 9-el kezdték a munkát a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem badacsonyi szőlőültetvényein dolgozó lakóink. Továbbra is 15 fő ellátottunknak biztosítanak munkát napi rendszerességgel a fejlesztő foglalkoztatás keretein belül. A fizikai munka szinte teljes egészét elvégzik lakóink 1 kollégánk felügyelete mellett folyamatosan télen –nyáron, metszéstől a szüret végéig.
Az intézeti foglalkozatás téli feladatainak egyike a kosárkészítéshez szükséges vessző feldolgozása.
Egy kosár elkészültét hatékony, együttműködő csapatmunka előzi meg. A munka akkor hatékony egy munkahelyen, ha az ellátottak kellőképpen motiváltak. A munkavezető elsődleges feladata motiválni az ellátottakat, dicsérettel, buzdítással, csoporton belüli jó hangulat kialakításával.
Az intézetbe a lefőzött vessző kévékbe kötegelve kerül. A kévéket vízszintesen egymás fölé helyezve a szabad ég alatt veremben letakarva tárolják, védve a kiszáradástól.
Az előkészített vesszőt a kertészetben dolgozó lakóink lehántolják, ez nagyon időigényes feladat, de a gyengébb képességű lakóink is bevonhatóak. A hántolás után kiszárítják, nagyon fontos, hogy azonnal ki legyen szárítva, különben bepenészedik.
Majd az osztályozásra kerül a sor, kiválogatják a jó minőségű, rugalmas, könnyen alakítható vesszőket.
Minden felhasználás előtt 1-2 órát áztatni kell, mivel így lehet vele könnyen dolgozni.
A vessző az áztatása után miután a kellő rugalmasságát elérte foghatnak hozzá kosárfonó lakóink a kosár készítéséhez. Az elkészített kosarakat szakszerűen lelakozzák, ezután értékesíthetjük.
Kezeik közül szebbnél szebb termékek kerülnek ki.

Darvastó, 2024.02.15.

                                                                                                                                                     Nagy Szabina
foglalkoztatás szervező