Kirándulás az Afrika Múzeumban

Csoportkép az Afrika Múzeum előtt

„…Ha kérditek idehaza: na milyen volt Afrika?...

 

Kirándulás az Afrika Múzeumban

2022. augusztus 31.

Augusztus végén intézményünk 12 lakójával a Balatonederics határában fekvő, az afrikai kontinens hangulatát idéző Afrika Múzeumba látogattunk. A tavalyi évben is jártunk már itt, de most olyan lakókkal érkeztünk, akik először láthatták ezt a különleges helyet.

A múzeumot dr. Nagy Endre vadász és zoológus alapította meg villájában saját gyűjteményéből, amikor 1974-ben hazatért Tanzániából.

Egy érdekes tárlatvezetéssel összekötve megtekinthettük a dolgozószobáját, személyes tárgyait, szobrait, faragványait, különféle trófeáit, kipreparált állatbundáit, mint például: antilop, oroszlán, leopárd. Érdekességként azt is megtudtuk, hogy Nagy Endre kedvenc madara, Hululu bagoly jelenleg 53 éves, annak ellenére, hogy átlagosan 30 évig élnek ezek a madarak. Ezután közelebbről meg is néztük őt a parkban.

Sétánk során különböző állatokat figyelhettünk meg, többek között bivalyokat, mosómedvéket, antilopokat, tevéket, struccokat, különleges papagájokat. Lakóinknak legjobban a csüngő hasú kismalacok tetszettek, akik néhány hete születtek. A parkban található maszáj kunyhót belülről is megtekintettük, közelebbről látva azt, hogyan élnek Afrikában az emberek.

Miután körbejártuk a parkot elfogyasztottuk a finom ebédet és megbeszéltük, hogy kinek melyik állat tetszett a legjobban. A kincsekkel teli ajándékboltban kulcstartót vásároltunk lakóinknak.

A múzeumi kirándulásunk során átélhettük az afrikai életérzést, és közben csodálhattuk a gyönyörű Balatoni panorámát.

Lelkünket jó érzéssel töltötte el, hogy dr. Nagy Endre unokái méltó módon tartják fenn hagyatékát és őrzik a nem mindennapi emlékeket.