Fejlesztő foglalkoztatóban dolgozó ellátottak jutalomkirándulása

csoportkép

Fejlesztő foglalkoztatóban dolgozó ellátottak jutalomkirándulása

2023. 09. 08.

2023. 09. 08-án szerveztük dolgozó ellátottaink részére az éves jutalomkirándulást. Utazásunkat a Dákai Napsugár Egyesület anyagilag támogatta.

Balatonfüredre mentünk először.  Ott részt vettünk egy sétahajó kiránduláson, a Csobánc nevű hajóval.

1927-ben építették és egyből a Balatonra került a vastesttel, tikfa borítással, elektromos világítással készült hajó, mely a Balaton első diesel motoros hajója volt. A Badacsony környéki úri közönség kedvelt hajójaként szelte a tó vizét a század közepén, és a mai napig kedvelt tagja a BAHART flottának. A II. világháborúban a visszavonuló német csapatok felrobbantották. A hajót még abban az évben kiemelték a vízből, és helyreállították. A múltat idézi a 60 fős motoroson a kormányállásban díszelgő eredeti rézborítású iránytű, valamint a hajó orrészében álló harang.

Gyönyörű, napsütéses idő volt, a Tihanyi Bencés Apátság teljes pompájában elénk tárult, amikor elhaladtunk előtte. A Balaton látványa és illata mindenkit lenyűgözött.  A Tagore sétányon az árnya fák alatt megpihentünk, fagyiztunk, fényképezkedtünk.

Ezután a különjárat átvitt minket Keszthelyre. Az út végig a part mentén haladt, szép kilátás nyílt a „Magyar tengerre”.

A Balatoni múzeum látogatása is lenyűgözte lakóinkat. Mindannyiunk számára nagy élmény volt megismerni a Balaton fölrajzát, földtörténetét, élővilágát és közlekedését. Bemutatták az ott élők hétköznapjait is.  Maketteken láthattuk a tó legidősebb hajóit, vitorlásait. A keszthelyi sétányon és kikötőben rövid időt eltöltöttünk, gyönyörködve a Keszthelyi-öböl látványában.

Élményekkel gazdagon feltöltődve érkeztünk haza.